במקרה בו אדם מתמודד עם חובות מצטברים ואינו מצליח לראות באופק איך הוא מחזיר אותם – ולו מהסיבה שהוצאותיו גדולות משמעותית מסך הכנסותיו, הוא יוכל למצוא את האור בקצה המנהרה בכניסה לחדלות פירעון.
חדלות פירעון היא למעשה הליך של הסדרת חובות, העובר בפנייה לבית משפט. בהליך זה הפונה יתבקש לשלם חלק מהחובות לנושים ויקבל פטור מהיתרה.
בעקבות חוק חדלות פירעון חדש שנחקק, ההליך כיום נחשב להרבה יותר קצר ממה שהוא היה בעבר – יחד עם זאת, בכדי לצלוח את התהליך בצורה היעילה והמהירה ביותר, חשוב להכניס לתמונה עורך דין חדלות פירעון מקצועי ומנוסה. 

חוק חדלות פירעון

חוק חדלות פירעון הוא למעשה חוק חדש יחסית (חוקק בשנת 2018 ונכנס לתוקף החל מספטמבר 2019), אשר מאפשר לכל אדם עסק או תאגיד אשר נקלע לחובות שהוא לא יכול לעמוד בהם, להגיע להסדר שיקום כלכלי.
חשוב לציין, כי הליך חדלות פירעון אינו מהווה כמצב אופטימאלי, לא עבור החייב ולא עבור הנושים (אשר לא יזכו לקבל בחזרה את מלוא החוב), אך  יחד עם זאת, מדובר בחוק חשוב אשר רואה את טובת כל הצדדים. המטרות המרכזיות אשר עומדות מאחורי חוק זה הן: לגרום לכך שהחייב ישתקם כלכלית. למקסם את שיעור החוב אשר ייפרע לנושים ולאפשר לחייב להחזיר את חייו למסלולם התקין.
חוק חדלות פירעון מציע 4 מסלולים אופציונאליים שונים: המסלול הראשון הוא צו לשיקום כלכלי בבית משפט. המסלול השני הוא הליכי חדלות פירעון בסכום נמוך (רלוונטי למי שסכום  חובותיו אינו עולה על 150,000 ₪). המסלול השלישי הוא הסדר חוב והמסלול הרביעי הוא הפטר ליחיד נלווה להליכי חדלות פירעון של חברה. 

כיצד מתבצע הליך של חדלות פירעון?

בכדי להתחיל בתהליך, יש למלא טופס בקשה ייעודי לחדלות פירעון – את הטופס ניתן למצוא באתר
הכונס הרשמי וגם את ההגשה ניתן לבצע שם. בהליך הגשת הטופס, יש לשלם אגרה בסך 1600 ₪.
לאחר בדיקת הבקשה, תזומן ישיבה עם כל הנושים, אשר תנוהל על ידי רשם בית המשפט. בישיבה החייב יעבור במקרים מסוימים חקירת יכולת. יהיו מקרים בהם יתאפשר להגיע להסדר כבר בשלב זה, במידה וזה לא יתאפשר, יינתן על ידי הרשם צו פתיחת תהליכים – הצו יכללו הקפאת הליכי גביית חוב אחרים, מינוי נאמן והטלת הגבלות שונות על החייב. בשלב הבא, ייקבעו לחייב דמי מחיה והוא יתחיל להיות מחויב בתשלומים לנושים.
בשלבים הבאים, הנאמן שמונה, אמור לבחון א המקרה ולקבוע כמה החייב יכול להחזיר לנושים באופן שוטף והאם יש לו נכסים אותם ניתן לחלק בין הנושים.
לאחר מכן, יינתן צו שיקום כלכלי, אשר הוא למעשה זה שיקבע את ההסדר הסופי בין החייב לבין הנושים – צו זה אמור להינתן תוך שנה מתחילת התהליך, בפועל ובגלל העומס על בתי המשפט, לעיתים תחלוף תקופת זמן ארוכה יותר עד לקבל הצו.
תקופת התשלומים באותו צו שיקום כלכלי, היא לפרק זמן של עד ל-3 שנים, כאשר בתום תקופה זו ובמידה והחייב אכן עמד בכל תנאי הצו, היא יוכל לקבל הפטר על יתרת החובות. 

חשיבות התפקיד של עורך הדין 

אז כאמור, זה אמנם נכון שהודות לחוק חדלות פירעון החדש, הליך חדלות הפירעון הינו קצר, פשוט ויעיל יותר.
יחד עם זאת לעורך דין חדלות פירעון יש תפקיד משמעותי בתהליך ולמעשה, מומלץ להכניס אותו לתמונה עוד לפני שפותחים בתהליך – כאשר, עורך הדין ישמע את הרקע ואת הפרטים וידע לייעץ ולהכווין לגבי הפעולות הנכונות ביותר בהן החייב יוכל לנקוט על מנת להיפטר מחובותיו ועל מנת לשקם את חייו. כמובן, שעורך הדין אמור להמשיך וללוות את הלקוח שלו לאורך כל הליך חדלות הפירעון עד לשלב הסופי של קבלת ההפטר.
מכיוון שחדלות פירעון מהווה צעד חשוב ומשמעותי אשר ישפיע במידה רבה על עתידו הכלכלי של החייב, קיימת חשיבות גבוהה לא להקל ראש בבחירת עורך הדין ולוודא שמדובר בעו"ד מקצועי ובעל ניסיון רב בתחום של הליכי חדלות פירעון ופשיטת רגל.
בחירה בעורך דין שכזה, יכולה להסב הרבה שקט נפשי ולהבטיח שהתהליך יסתיים בזמן הקצר ביותר ותוך שמירה מיטבית על הזכויות והאינטרסים של החייב.
עו"ד קובי צאיג הוא עורך דין מנוסה ובקיא בתחום חדלות הפירעון, מוזמנים להשאיר פרטים וניצור אתכם קשר.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.